Våra medlemmar

Cecilia Granquist Dahmén

Skräddarsyr föreläsningar, utbildningar och tjänster inom kommunikation, storytelling och forumteater. I dag utbildar jag både stora och små företag i konsten att föra ut ett budskap. Jag tror på lustfyllt lärande och på allas inneboende kraft och talang. Utbildning skall vara ett nöje, när jag utbildar bjuder vi på oss själva och det blir många skratt. Min specialitet är personlig utveckling, företagsutveckling, presentations och talarteknik.

ceciliagranquist.se
0703 – 73 88 05
info@ceciliagranquist.se

Glimmingehus

I Herrens år 1499 Annandag Sankta Valborg (dvs 2 maj), då lade jag, Jens Holgersen, första stenen i grunden till detta hus. Så står det, hugget i sten, ovanför dörren in till Glimmingehus. Borgbyggare Jens, av släkten Ulfstand, var en av det dåtida Danmarks rikaste och mäktigaste personer. De många sinnrika dödsfällorna i trappan skulle stoppa en angripare. Här kom inga objudna gäster in! Nuförtiden välkomnas alla gäster att följa med på en visning och delta i högsäsongens medeltidsaktiviteter på borgområdet. Den nya utställningen Borgfolk, om människor på Glimmingehus från medeltiden och framåt, visas i museet. Också ett besök där ingår i entrén. Nytt för året är att man kan följa med på en spökrunda som inte är något för den lättskrämde! Förhandsbokning gäller om man vill uppleva vålnader… Som vanligt kommer några av de bästa medeltidsgrupperna till Glimmingehus under sommaren och levandegör borgen. Givetvis blir det också De 10.000 Riddarnas dag samt Riddar­sällskapet Silfverfalkens Tornerspel. Programmet finns på www.raa.se/glimmingehus. Glimmingehus är också öppet under hösten, missa inte Borgen lever! med dramatiserade vandringar. På området finns också en museibutik och möjlighet att äta och fika på Café Borggården

Mats Söderlund

Mats Söderlund debuterade som poet 1992 och fick Katapultpriset för bästa skönlitterära debut det året. Han har sedan dess publicerat ytterligare åtta diktsamlingar och romanen Observatoriet (2013). Han har också skrivit essäerna Göra kärlek och Göra män. Mats Söderlund är socionom och har arbetat både med vuxna och barn inom socialtjänst och skola. Tidigare ordförande i Sveriges Författarförbund (2005-2012). Ljuger gärna när han berättar, berättar ofta med korta rader och leder ibland skrivarkurser.

Helena Heyman

Muntlig berättare, Poet, Fågelskådare

Tycker om att ströva i markerna, se det stora i det lilla, med öppna sinnen för naturens och livets ständiga rörelser. Sitter gärna på en stubbe i skogen, lyssnar, iakttar, väntar, med pennan och anteckningsbok och med kikaren till hands. Berättar gärna om sina möten och upplevelser. Har högskoleutbildning i muntlig berättande i teori och praktik, framträder i olika sammanhang som berättare, och tillhör gruppen Skånska berättare.

 

 


				
Kiviks museum medlem i Österlen berättar

Kiviks Museum

Kiviks Museum är Österlens äldsta hembygdsmuseum, grundat redan 1890 av Ola Cappelin. Museet drivs av en ideell förening och vi har omkring 5000 föremål från Kivik, Vitemölla, Ravlunda, Vitaby och Södra Mellby. Föremålen spänner över en tidsålder från stenålder till nutid. I vårt stora forskningsarkiv finns massor av bilder, dokument, kartor och berättelser från Kiviksbygden. Museet är medlem i ICOM och Arbetsam och följer svensk arkivlagstiftning, för att säkerställa ett vetenskapligt, etiskt och professionellt arbete med våra samlingar och utställningar. Museet är öppet för bokningar och guidade vandringar året runt. I Museibutiken finns även ett café med hembakat.

Kontaktuppgifter:
info@kiviksmuseum.se
www.kiviksmuseum.se
www.facebook.com/Kiviksmuseum
Tel. 070-512 08 30

Christinehofs Slott

Slott och herresäten har man ju hört talas om. Men Christinehof är ett riktigt kvinnosäte! Skånes okrönta drottning, Christina Piper, lät uppföra det gyllene barockslottet som stod klart 1741. Sedan säsongen 2017 driver kulturföreningen Christinas Wänner verksamheten på Christinehof. Föreningens målsättning är att återskapa 1700-talet på slottet genom tidstypiska möbler och inredning, och att lyfta fram slottets byggkvinna, den formidabla Christina Piper. Christinehofs 1700-tal kan besökaren uppleva i våra dagliga slottsvisningar. De spännande historierna om Christina Piper, maken Carl och alla de märkliga kvinnorna och männen i klanen Piper får man ta del av i Christinehofs berättarsalonger. På 1700-talet läggs grunden till det moderna samhället, till frihet, jämlikhet och broderskap – och för Sveriges del en stil som fortfarande ger sig till känna i modern design. Christinas Wänner knyter samman förr och nu på Christinehof.

www.christinehofslott.se
info@christinehofslott.se
0734-203690

Diana Olsson

Ledamot i Österlen Berättars styrelse, kassör sedan 2016.
diana.olsson65@gmail.com

Österlens Museum

Österlens museum har i olika former och med olika huvudmän funnits sedan 1916 och har under de 100 åren ständigt och i olika former ägnat sig åt berättandet. Idag drivs museet i Simrishamns kommuns regi. Det pågår ständigt insamling av föremål och berättelser som finns magasinerade i Fornminnesföreningens arkiv och samlingar på Österlens museum och som håller på att digitaliseras. De senaste 15 åren har berättandet varit en viktig komponent i allt utåtriktat arbete på museet – i utställningar och i programverksamhet för barn och vuxna. Men också när nya föremål tas emot till samlingarna då ett föremål utan sin berättelse är stumt och ointressant. Just nu ligger museet i startgroparna för att samla in kvinnors berättelser om arbete.

Lena Alebo – Österlens Museum

Lena Alebo är född på Österlen och självlärd berättare. Hon berättar gärna på ett traditionellt vis utifrån historiska händelser och personer.

Susanna Alakoski

Thales Film & Teater

Skådespelaren Boel Marie Larsson är född på Österlen. Sedan barndomen har hon fascinerats av den muntliga berättartraditionen i hemtrakten. Steget till teater, film, regi och eget berättande är inte så långa. Vad är skrönor, legender, sägner, myter, factoider, vandringssägner, klintbergare, epos… Listan är lång och bred. Fjädern som blir till en hönsgård – vad är det hönsgården vill berätta med sina över- eller underdrifter?
Medverkar i årets berättarfest med ”Det susar i träden och prasslar i löven” på Alunbruket och ”Sankta Bothilda, Becken och Rottingen som röt” vid Andrarums kyrka.

boel.marie@thalesteater.nu
www.thalesteater.nu
0708-290641

Maria Heijbel

Rune Olsson

Eva Andersson

Farmors Lycka

Kiviks församling

Ann-Kristine Möller

Bertil Andersson

Kulturföreningen Tjörnedala

Gladsax Löneboställe

Mellby byalag

Mellbybagaren

Torsten Erasmie

Teater Sagohuset

Havängs Sommarcafé

Löderup Turism

Hembygdskretsen Thumatorp

Vill du också bli medlem?

Vill du bli medlem och anordna evenemang och aktiviteter, eller bara är allmänt intresserad av berättarkonsten och vill stödja oss? Medlemsavgiften för ett år är 100 kr för privatpersoner, 200 kr för föreningar och 500 kr för företag, BG 849-6747.